Case-esimerkkejä | SEAMK Food Labs

Case-esimerkkejä

Konkreettisia tekoja elintarvikealan kehitystyössä

SEAMK Food Labs on toteuttanut laajan kirjon projekteja hyvin erikokoisten yritysten kanssa. Olemme olleet tukena aloittavien startupien tuotteiden konseptoinnissa, ratkoneet tuotantoteknisiä pulmia ja kehittäneet uusia tuotteita yhdessä niin pienten, keskisuurten kuin suurtenkin yritysten kanssa. Tavoitteenamme on tukea kaikkia alan toimijoita kehitysvaiheesta riippumatta.

Koska käytännön työn kuvaaminen avaa osaamistamme parhaiten, listasimme tähän muutamia referenssejä. Nämä esimerkit havainnollistavat, kuinka monipuolisesti hyödynnämme teknologiaosaamista, laitteistoa, tutkimustietoa sekä opiskelijayhteistyötä elintarvikealan yritysten hyväksi.

”Case Aircohol”: Bioprosessin sivuvirrasta elintarvikekomponentiksi – Spraykuivauksen ja ekstruusion testaus

Aircohol Oy kehittää teknologiaa, jossa teollisuuden hiilidioksidipäästöjä hyödynnetään raaka-aineena. Yritys halusi selvittää prosessin sivuvirtana syntyvän biomassan potentiaalia elintarviketeollisuudessa: miten levämassan kuivaus onnistuu spraykuivaimella jauheeksi sekä miten jauhemuotoista raaka-ainetta voidaan hyödyntää osana jatkojalostettua prototyyppituotetta.

Startup-vaiheen yritykselle investointi raskaisiin prosessilaitteisiin ei ole tarkoituksenmukaista ennen menetelmien varmistamista. Bioprosessin skaalaus laboratoriosta teolliseen mittakaavaan vaatii yksikköoperaatioiden testausta laitteilla, jotka vastaavat teollisia olosuhteita.

”Startupina meillä on rajalliset resurssit investoida laitteistoihin. Jotta voimme hyödyntää biomassan täysimääräisesti, tarvitsimme teknisen kehityskumppanin. SEAMKilta löytyi tarvittava laitekanta, kuten ekstruuderi ja spraykuivain, joita halusimme testata käytännössä”, kertoo Aircoholin tuotekehittäjä Megan Maher.

Yhteistyö SEAMK Food Labsin kanssa rakentui kahden vaiheen pilotoinnille. Ensin nestemäinen biomassa spraykuivattiin jauheeksi. Toisessa vaiheessa kuivaa raaka-ainetta testattiin ekstruusioprosessissa osana pastatuotetta. Molemmissa vaiheissa keskeistä oli tuotteen ja prosessin optimointi testaamalla systemaattisesti useita parametriyhdistelmiä. Koejärjestelyjen pohjana hyödynnettiin tutkimuskirjallisuutta sekä SEAMKin henkilöstön prosessiteknologista osaamista. Työn tuloksena selvitettiin teollisen valmistuksen soveltuvuutta, reunaehtoja sekä tuotettiin fyysisiä prototyyppituotenäytteitä jatkokehitystarkastelua varten.

”Saimme nopealla aikataululla arvokasta tietoa prosessiparametreista. Jos olisimme tehneet tämän itse alusta asti, selvitystyö olisi vienyt huomattavasti enemmän aikaa. Yhteistyö nopeutti kehitystämme merkittävästi”, Maher toteaa.

Noin puoli vuotta kestänyt yhteistyö tuotti Aircoholille suuntaa antavaa tietoa prosessien soveltuvuudesta ja raaka-aineen käyttäytymisestä teollisessa käsittelyssä. Vaikka prosessiparametrien optimointi jatkuu, saadut tulokset auttavat yritystä arvioimaan teknologian sopivuutta: kannattaako investoida omaan laitteistoon vai hyödyntää sopimusvalmistusta. Lisäksi kertynyt teknologinen ymmärrys tukee raaka-aineen kaupallistamista muille toimijoille.

Maher suosittelee palvelua erityisesti yrityksille, jotka haluavat testata tuoteideansa valmistettavuutta teollisessa ympäristössä ennen omien tuotantolinjojen rakentamista.

”Case Pritz”: Ideasta reseptiksi – Pritz-juoman valmistusprosessi ja esikehitys

ERJ Oy:n edustjat lähestyivät SEAMK Food Labsia tavoitteenaan kehittää uusi karbonoitu Pritz-juoma. Tuotekonsepti asetti teknisiä haasteita erityisesti raaka-aineiden yhteensopivuudelle: miten tuotteen komponentit saadaan toimimaan stabiilisti hiilihapotetussa juomapohjassa.

Yrityksen perustajakolmikolla on kauppatieteellinen tausta. Idean vieminen käytäntöön vaati ulkopuolista prosessiosaamista ja elintarviketeknologista tukea.

”Ei oikeastaan ollut mitään alan kokemusta tai tietoa tästä, elintarvikealasta muutenkaan. Kyllä tämä on ollut sikäli elintärkeää, kun mietittiin, että miten tuotekehitys saadaan liikkeelle – koska oma tietotaito tämän suhteen on niin pientä”, toteaa Jaakko Lempinen.

Yhteistyön tavoitteeksi asetettiin soveltuvan valmistusprosessin sekä reseptiikan hahmottaminen. Erityistä huomiota kiinnitettiin tuotteen tekniseen toimivuuteen sekä stabiilisuuden seurantaan.

Tehokkaan tuotekehityksen perusta luodaan huolellisella esivalmistelulla. Koska raaka-aineiden ominaisuudet vaihtelevat merkittävästi eri toimittajien välillä, SEAMK Food Labs ohjeisti yritystä hankkimaan kattavan valikoiman näytevaihtoehtoja. Näin varmistettiin, että pilotoinnissa voidaan aidosti vertailla, mikä raaka-aine toimii prosessissa parhaiten. Tuotteen teknisen toimivuuden varmistamiseksi asiantuntijat hyödynsivät taustatyössä tutkimuskirjallisuutta. Teoriatiedon avulla koeasetelmaan saatiin valmis runko. Tämä suoraviivaisti testausta, ja työssä voitiin keskittyä heti reseptiikan ja prosessivaiheiden hiomiseen.

Kehityspäivien aikana toteutettiin käytännön osaamisen siirtoa. Laboratoriossa valmistettiin useita koe-eriä, joissa testattiin reseptiikan toimivuutta. Työskentelytavaksi valittiin malli, jossa yrityksen edustajat osallistuivat valmistukseen asiantuntijan ohjauksessa. Tämä ”hands on” -tekeminen auttoi yritystä ymmärtämään, miksi tietyt prosessivaiheet ovat kriittisiä laadun ja säilyvyyden kannalta.

”Koin itse, että kun pohjatieto oli niin pientä, niin ei oikeastaan olisi tiedetty, että mistä edes alkaa. Nimenomaan tämä tuotekehitys on se, mikä alkuun eniten mietyttikin, että onko ylipäätään mahdollista alkaa tehdä tämmöistä itse”, Lempinen kuvaa.

Kaksi kuukautta kestäneen projektin tuloksena yrityksellä oli hallussaan testattu reseptipohja, tieto tarvittavista laitehankinnoista sekä ymmärrys valmistusprosessista. Yhteistyö teki ideavaiheesta konkreettista tuotekehitystä ja antoi yritykselle valmiudet jatkaa työtä itsenäisesti.

 

Nämä caset ovat esimerkkejä siitä, miten palvelumme on räätälöity vastaamaan kunkin yrityksen tarpeita. Mahdollisuudet ovat kuitenkin tätäkin moninaisemmat. Ota yhteyttä ja esittele aiheesi – mietitään yhdessä, löytyykö meiltä ratkaisu ja suunnitellaan toteutus.

Yhteydenotot:

Sähköpostilla osoitteeseen: foodlabs(a)seamk.fi
Puhelinnumeroon: +358406807538

Sijaintimme:

SEAMK Kampuksella Seinäjoella
Kampusranta 9-11
60320 Seinäjoki
Katso tarkemmat sijainnit täältä.

 

Tämä verkkosivusto on tuotettu osana Future Frami Food Lab -kehittämishanketta.

Future Frami Food Lab on EAKR-rahoitteinen hanke. Hankkeen päätavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan roolia ruokamaakuntana sekä johtavana elintarviketeknologian ja prosessien osaajana Suomessa ja kansainvälisesti merkittävänä toimijana sekä vahvistaa SEAMK Food Labsin roolia elintarviketeknologioiden ja -prosessien testausalustana ja alan tunnistettuna osaamiskeskittymänä.