Palvelut
AgroLab-palvelut
- Droonilla tehtävät peltolohkojen kartoitukset kasvinviljelyssä (RBG-kartat, NDVI-kartat)
- Biomassakarttoihin ja peltohavaintoihin perustuvat pellon kasvukuntoanalyysit (ml. vesitalous ja rakenne) sekä niiden pohjalta tehtävät parannustoimenpide-ehdotukset yhdessä viljelijän kanssa.
- Maahengitysmittaukset Licor-laitteella peltolohkoilla (CO2– päästöt)
- Viljelykokeet ja -kokeilut. Pelloilla tehtävien erilaisten kasvinviljelyyn liittyvien toimenpiteiden (kasvilajit ja -lajikkeet, seoskasvustot, lannoitus, kasvinsuojelu yms.) vertaaminen ja mittaaminen koekalustolla ja laitteilla.
Ilmasto-osaaminen, kestävä kehitys
- Hiilineutraaliuteen ja vähähiilisyyteen liittyvät koulutus- ja laskentapalvelut
- Maaseutuyritysten uusiutuvan energian potentiaalikartoitukset
- Kuntien ja seutukuntien energiaselvitykset
- Turvetuotannosta vapautuvien alueiden jatkokäyttömahdollisuuksiin liittyvät kartoitukset ja koulutus
Kemian ja mikrobiologian laboratoriopalvelut
Kemian laboratorio on varustettu analyyttisen kemian laitteistolla. Mikrobiologian laboratorion puolelta löytyy valmiudet erilaisiin mikrobiologisiin määrityksiin, molekyylibiologisiin analyysimenetelmiin, sekä mikrobien tuottamiseen fermentoimalla.
-
Prosessiteknologiset määritykset
Raaka-aineiden teknologisten ominaisuuksien määritykset
- Vedensidontakyky
- Liukoisuus
- Emulgointikyky
Tuotteiden rakenteen määritys
- Tuotteen rakenteellisten ominaisuuksien määrittäminen TA-rakennemittarilla
- Viskositeetin määritys
- Veden aktiivisuus
- Elintarvikkeiden rakenne (VP-SEM, valomikroskoopit, stereomikroskooppi)
- Värimittaukset
- Hyperspektrikuvantaminen
Mikrobiologiset määritykset tuotekehityksessä
- Perusmikrobiologiset määritykset: bakteerien, homeiden, hiivojen ja hygieniaindikaattorien kokonaismäärät
- Mikrobiologisten pikamenetelmien hyödyntäminen elintarviketuotannossa
- Tuotteiden säilyvyyskokeita: sekä säilyvyys ilman kontaminanttien lisäystä että valituilla saastuttajamikrobeilla
- Prosessiparametrien seuranta esim. vesi-, ilma- ja pintapuhtausmäärityksillä ja voimme myös järjestää työtapa- ja hygieniakäytännetestausta
Viljan leivontaominaisuudet, erikoistuotteiden valmistus ja testaus
- Viljan leivontaominaisuuksien määrittäminen. Erilaisten erikoisseosten sekä gluteenittomien tuotteiden leivontaominaisuuksien testaaminen ja kehittäminen.
- Sakoluvun määrittäminen
Kemialliset määritykset
- Peruskemialliset menetelmät
- NIR-analysaattorin standardikäyrien tekeminen eri raaka-aineille
- UHPLC-analyysit: aminohappo-, hiilihydraatti- ja proteiinianalyysit
Elintarvikkeiden valmistusprosessien pilotoinnit
SeAMK Food Labs:ien elintarvikkeiden prosessilaboratorioilla voidaan opetuksen lisäksi harjoittaa pienen mittakaavan elintarvikkeiden valmistusprosessien pilotointia ja siihen liittyvää tutkimusta yhdessä SeAMKin ruoka-alan asiantuntijoiden kanssa.
-
Elintarvikkeiden valmistusprosessien piloitoinnit
Esimerkkejä prosessien testausmahdollisuuksista SeAMK Food Labsilla
- Lihaa korvaavien kasviperäisten tuotteiden teksturointi
- Välipalatuotteiden teksturointi
- Kaurajuoman valmistus
- Nesteiden homogenoiminen ja pastörointi
- Lihavalmisteiden prosessointi
- Leipomotuotteiden valmistus
- Elintarvikkeiden kypsytys
- Elintarvikkeiden säilyvyystestaukset
Palveluihin on mahdollista sisällyttää prosessiteknologisia määrityksiä, raaka-aineiden teknologisten ominaisuuksien määrityksiä, valmistusprosessien pilotointia laboratorio- ja pilot-mittakaavassa, hygieenisen tilan- ja laitteidensuunnittelu, sekä erikoistuotteiden valmistusta ja testausta.
-
Tuotekehitykseen ja suunnitteluun liittyvät palvelut SeAMK Food Labs:lla
Hygieeninen tila- ja laitesuunnittelu
- Suunnitteluapua hyvät hygieniakäytänteet täyttävien elintarviketuotannossa käytettävien tilojen ja laitteiden osalta esim. elintarvikevalmistustilan kuten suurkeittiön ja helpommin pestävien laitteiden suunnittelussa.
- Ohjeistusta elintarviketilojen rakentajille ja laitteiden valmistajille.
- Hygieniatilojen simulointi
Aistilaboratoriopalvelut (mm. aistittava laatu)
Tuotteiden aistittavan laadun varmentaminen ja kehittäminen
Makutestit opiskelija- ja /- tai henkilökuntapaneeleilla
Valmistusprosessien pilotointiskaalan testaus
- Liha-, maito-, vilja-, ja elintarviketeknologian prosessit
- Märkä- ja kuivaprosessi
- Tuotepilotoinnit laboratorio ja pilot-mittakaavassa
- Esimerkkejä: kasvisproteiini tuotteiden teksturointi, kaurajuoman valmistus, nesteiden homogenoiminen, pastörointi, lihavalmisteiden prosessointi, leipomotuotteiden valmistus, elintarvikkeiden kypsytys.
Konsultaatiopalvelut
- Konsultaatiopalveluita kokonaisvaltaisesti tuotteiden suunnitteluun, laadunvarmistamiseen sekä tilojen- ja laitteidensuunnitteluun.
- Yrityskoulutuspalvelut räätälöidysti
Opetusravintola Prikan palvelut
- Suurkeittiö- ja ravintolatuotteiden testaus
- Kuluttajalähtöinen osallistava testausympäristö
- Tilausravintolatapahtumat/yksityistilaisuudet
- Lue lisää Prikan omilta verkkosivuilta
Muut ruokapalveluihin liittyvät palvelut
- Ravitsemusasiantuntijapalvelut
- Hävikkikartoitus
- Menuanalyysi ravintolan ruokalistasta
- Ravintolasalin pöytäjärjestyksen optimointi
Tämä verkkosivusto on tuotettu osana Future Frami Food Lab -kehittämishanketta.
Future Frami Food Lab on EAKR-rahoitteinen hanke. Hankkeen päätavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan roolia ruokamaakuntana sekä johtavana elintarviketeknologian ja prosessien osaajana Suomessa ja kansainvälisesti merkittävänä toimijana sekä vahvistaa SeAMK Food Labsin roolia elintarviketeknologioiden ja -prosessien testausalustana ja alan tunnistettuna osaamiskeskittymänä.