Laitekanta
Analyysilaboratorioiden laitekantaa sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia
- Jauhojen ja taikinan ominaisuuksien määritys (sakoluku, venytysvastus, viskositeetin muutos, lisätyn veden absorptiokyky)
- Mikroskopointi (valo- ja stereo)
- Kemialliset analyysit: Kjeldahl (typpi = prot.), Soxhlet (rasva) nitraatti ja fosfaatti (spektrofotometri), suolan määritys (titraus), pH ja johtokyky.
- Rakennemittaus, TA-XT (TPA ja Warner-Bratzler, Allo-Kramer ym.) vastuksen selvittämiseen
- Elintarvikkeen aktiivisen veden sekä kosteuspitoisuuden määritys
- Sentrifugointi nesteen ja kuiva-aineen erotukseen
- Hyperspektrikuvantaminen + värimittaus
- Lämpökaapit ja kuivapoltto
- Autoklaavit sterilointiin
- Ultrapuhtaan veden tuotanto
- Pikatestit (NIR -> kosteus, rasva, proteiinit)
- Massaspektrometri (elintarvikkeen koostumuksen tutkiminen)
- Nestekromatografia (orgaanisten yhdisteiden tutkiminen)
- Fermentori (esim. maitohappobakteerien kasvatus kontrolloidussa olosuhteissa)
- Mikrobiologiset analyysit (maljaus, kokonaismikrobit ja/tai selektiiviset mikrobit elintarvikkeista tai vesinäytteistä)
Prosessilaboratorioiden laitekantaa sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia
- Taikinan valmistus, nostatus ja muovaaminen
- Märkä- ja kuivaekstruusiolle soveltuva kaksoisruuviekstruuderi
- Homogenointi (max. 1000 bar)
- Rasia-, pussi- ja vakuumipakkaus + suojapakkaaminen sekä seoskaasun mittaaminen suoraan pakkauksesta
- Maltaiden karkeajauhatus, mäskäys, jäähdytys, fermentointi, suodatus, hiilihapotus ja pullotus
- Lämpökäsittely pastöroinnilla
- Kypsytyskaapit (lämpötilan ja ilmankosteuden säätömahdollisuus)
- ”Ilmavien” tuotteiden valmistus esim. rahka tai jäätelö Aeromixillä
- Hedelmien ja marjojen koneellinen murskaaminen ja prässääminen
- Lämmin- ja pakkaskuivaus esim. kasveille, hedelmille ja marjoille
- Lihakutterit ja lihamylly
- Sekoitus- ja homogenointilaitteet
- Lämpöhauteet tasaiseen lämmön säätöön esim. sous vide –kypsennykseen
- Sentrifugi erottamaan eri tiheyksiä nesteestä esim. simuloimaan säilytyksen aikana tapahtuvaa erottumista
- Refraktometri brix-mittaukseen
- Yleiskoneet
- Tarkkuusvaa’at
- Hellat ja yhdistelmäuunit lämmön- ja kosteudensäädöllä
- Jää- ja jäähdytyskaapit
- Pakastimet ja syväjääpakastin (-80 °C)
- Erillisessä jauhatustilassa jyvien seulonta ja jauhanta
Simulaatiolaboratorio
- Valvomo prosessinohjauksen simulointiin
- Viskometri, newtonilaisten ja ei-newtonilaisten nesteiden mittaaminen
- Dataloggerit lämpötilaseurantaan
Tämä verkkosivusto on tuotettu osana Future Frami Food Lab -kehittämishanketta.
Future Frami Food Lab on EAKR-rahoitteinen hanke. Hankkeen päätavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan roolia ruokamaakuntana sekä johtavana elintarviketeknologian ja prosessien osaajana Suomessa ja kansainvälisesti merkittävänä toimijana sekä vahvistaa SeAMK Food Labsin roolia elintarviketeknologioiden ja -prosessien testausalustana ja alan tunnistettuna osaamiskeskittymänä.